Spirituális kerülőutak

Köszönet a képért: rawpixel, Pixabay

A spirituális utat járó nők nagyon el tudnak keseredni akkor, amikor minden igyekezetük ellenére rosszul viselnek egy igazán nehéz élethelyzetet. Úgy érzik, hogy csődöt mondott minden – eddig jól működő – módszerük. „Vajon mit csináltam rosszul?” – teszik fel csalódottan a kérdést. Végül még a sokéves önismereti folyamat hasznát is kétségbe vonják.

Ne bántsd magad, amiért éppen a gödör mélyén ülsz, sírdogálsz és nagyon rosszul érzed magad! Ne tegyél rá még egy lapáttal a nehéz érzéseidre azzal, hogy hibáztatod magad.

Vannak lelki folyamatok, amiket nem úszhatunk meg. Ilyen például a veszteség utáni gyász. Veszteség a szeretteink halála, a válás, a munkahely megváltoztatása, a költözés. Igen nehéz érzelmi munka a régi életünk elengedése, még akkor is, ha csupa szép és jó vár ránk.

Spirituális kerülőútnak nevezik azt a jelenséget, amikor a spirituális gondolatokat és gyakorlatokat azért alkalmazza a személy, mert nem szeretne szembesülni megoldatlan érzelmi problémáival, lelki sebeivel, vagy a fejlődési feladatával. A változással járó nehéz érzelmi munkát azonban végig kell vinnünk, nincs kerülőút!

Engedd meg magadnak, hogy amíg ezen a Földön emberi testben élsz, addig bizony lesznek rossz napjaid. Még akkor is, ha rendszeresen fejleszted az önismeretedet és spirituális gyakorlatokat végzel. A fájdalom fájdalom, a félelem félelem, a szomorúság pedig szomorúság marad.

A gyakorlásodat ilyenkor inkább használd arra, hogy segítséget kérj a nagyobb, szeretetteli erőktől (Istentől, Univerzumtól, angyaloktól, tündérektől) ahhoz, hogy elviseld a nehézségeket. Adj hálát, amiért erős vagy annyira, hogy elviseld a megpróbáltatásokat. Valamint bízz abban, hogy a sötét éjszaka után eljön a hajnal, és felkel a nap, hogy „aranyló sugaraival beragyogja a világot”!

(A spirituális kerülőút (az angol nyelvű irodalomban: spiritual bypassing) fogalmát John Wellwood írta le az 1980-as években.)

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet törődésre!

One thought on “Spirituális kerülőutak

  1. Nekem a március 7-i “spirituális kerülőutak” üzenet nagyon aktuális volt, köszönöm! Drága kedvesem elszenderedett 02. 10-én, hajnalban. Felmenőim halála is megviselt, de egy társ elvesztése más, számomra mélyebb dolog, hiszen mindannyian előre nézünk, nem hátra. Tudom, most ez a gyász ideje, s anélkül is az, hogy ezt elfogadom, vagy sem – kibújni nem tudok alóla, el kell viseljem önmagam ebben a szerepben is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.