A körülményeid vagy a döntéseid határozzák meg az életedet?

Köszönet a képért: Abenakis, Pixabay

„Amikor nem tudunk változtatni egy helyzeten, akkor nem marad más, mint változtatni önmagunkon.” – írja Viktor Frankl.

Aki azt szeretné, hogy a külső körülmények, személyek, helyzetek, lehetőségek változzanak, ő a reaktív ember. Aki reaktív, az nem kezdeményez, hanem hagyja, hogy történjenek vele az események. Hagyja, hogy a külső hatások, a körülmények, a pillanatnyi hangulata határozza meg a viselkedését, a gondolatait. Túlságosan azokra a tényezőkre figyel, amelyekre nem lehet hatással. Azt várja, hogy mások változzanak meg. Saját magát tehetetlennek érzi az adott szituációban. A megoldást másoktól várja, mert nem érzi a saját erejét, hatékonyságát ahhoz, hogy egy problémára megoldást találjon.

A reaktív ember szájából ezeket a mondatokat halljuk: „Úgysem tehetünk semmit.”, „Ezt úgysem fogják megengedni.”, „Én már csak ilyen vagyok.”, „Muszáj…”.

A proaktív ember ráhangolódik az élet hullámzására. Ő arra figyel, amire hatással lehet. Fejleszti az önismeretét és megfelelően használja a képességeit. A saját elvei határozzák meg a cselekedeteit. Nem az ősi ösztönei irányítják a reakcióit, azaz nem támad vagy védekezik (a tipikus stressz reakció), hanem a belső nyugalmából, bölcsességéből beszél és cselekszik.

A proaktív ember szemlélete: „Másként is megközelíthetjük ezt a problémát.”, „Vegyük sorra az összes lehetőséget.”, „Tudatosan cselekszem, a döntés az én kezemben van.”, „Nem hagyom, hogy elsodorjanak az érzelmeim.”

A proaktív ember megalkotja a saját életét. Kezdeményez, felelősséget vállal az életéért és a jóllétéért,  tudatos döntései határozzák meg a viselkedését. Mindig a lehetőségeket keresi. A proaktív embernek a körülményektől teljesen függetlenül szabad akarata van!

Olvasmány:
Viktor E. Frankl – Az ember az értelemre irányuló kérdéssel szemben
Stephen R. Covey – A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet bátorításra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.