A dühöngő gyerek lecsillapítása 6 lépésben – 5. rész

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

A sorozat korábbi részeiben a kisgyermekeknek arról a típusú dührohamáról írtam, aminek a hátterében a gyermek valós szükséglete áll. Például fél, szorong, unatkozik, álmos, éhes. Azért válik zaklatottá, mert ezek az érzések elragadják. Ebben az esetben a mi dolgunk, hogy segítsünk neki megtanulni az érzelmeit szabályozni.

A dühöngés másik típusa a hatalmi játszma eszköze. Azért dühöng, mond nemet, makacskodik vagy viselkedik elfogadhatatlanul, mert ő akar lenni az erősebb. Még a felnőtteknél is erősebb. A falkavezér.

A szélsőségesen férfias, autoriter rendszerben a szabályokat a legerősebb, leghatalmasabb diktálja. A többiek pedig szót fogadnak. Ellenkező esetben büntetést kapnak. Mi még ebben a rendszerben nőttünk fel, és engedelmeskedtünk. A mai gyerekek többsége nem hátrál meg, hanem felveszi a kesztyűt a hatalomért folyó küzdelemben.

Azonban a falkavezérség túl nagy stressz egy gyereknek. Nem az ő dolga a felnőttek irányítása. Neki iránymutatásra és biztonságot adó keretekre van szüksége.

Hatodik lépés: A hatalmi játszma megszüntetése.

Itt minden kreativitásodra szükséged lesz, mert nincs általános érvényű megoldás. Íme, néhány javaslat:

• Ne vegyél részt a hatalmi játszmában. Ha fizikai erővel, vagy hatalmadnál fogva akarod irányítani („Mert én azt mondtam…”), akkor ne csodálkozz, ha a maga eszközeivel megpróbál uralkodni rajtad. (nem írja meg a házit, nem eszik, nem mos fogat, nem készül el időben reggel) Senki nem szereti az alárendelt pozícióval járó kiszolgáltatottságot.
• Ha a dührohamával eléri, amit akar (édességet a boltban; hosszabb játékidőt annál, mint amiben megállapodtatok), akkor következőleg is ehhez az eszközhöz fog folyamodni. Ne add be a derekad a zsarolásnak! Legyél következetes!
• A közönség jutalmazó a gyerek számára. Ezért jó a zsúfolt boltban dühöngeni. Neki joga van dühöngeni, neked pedig jogod van kimaradni belőle. Nyugalmadat megőrizve kísérd egy olyan helyre, ahol biztonságban kitombolhatja magát. Ha Te nyugodt tudsz maradni, akkor az ő rohama is hamarosan alább fog hagyni.
• Ha a dühöngése felidegesít Téged, akkor ő nyert. Érzi, hogy hatalma van feletted. Ilyenkor lépj pár lépést hátrébb (érzelmileg is). Ne hagyd felidegesíteni magad. Hidd el, lecsengenek idővel az érzései.

Valójában a megelőzés lenne a legfontosabb. Adj neki minél több lehetőséget arra, hogy pozitív módon tapasztalja meg saját képességeit és hatalmát.

• Adj neki kihívást jelentő feladatokat. Terítse meg az asztalt; öntözze meg a virágokat; a boltban ő húzza le a bevásárló listáról, amit már betettetek a kosárba, rakjon rendet. Mindig ismerd el a teljesítményét!
• Adjál neki választási lehetőségeket. Almát vagy körtét kérsz uzsonnára, a kék vagy a zöld pólót szeretnéd felvenni, vacsora előtt vagy után raksz rendet a szobában?
• Ne mondogasd feleslegesen, hogy „Nem!”, „Ne csináld!”, „Hagyd abba!”

Elavult az a darwini nézet, hogy a túlélésért folytatott küzdelem a fejlődés mozgatórugója. Nem biztos, hogy a legrátermettebb a legboldogabb is. Ma már a kutatók is alátámasztják, hogy az emberi fejlődés kulcsa az együttműködés.

Írd meg nekünk tapasztalataidat, ötleteidet. Mi az, ami bevált Neked a dührohamok kezelésében, megelőzésében?

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet gondoskodásra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.