Ha önelfogadást lehetne venni a boltban, Te mennyi pénzt adnál érte?

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Ma tulajdonságokat árvereztünk egy gimnazista osztályban. Évával már számos tréninget tartottunk iskolákban, és szinte kivétel nélkül mindig azzal szembesülünk, hogy a gyerekek elképesztő nehezen ismerik el saját maguk és társaik valós értékeit. Mi szeretnénk őket arra tanítani, hogy inkább a pozitívumokat vegyék észre önmagukban és egymásban.

A mai árverés úgy zajlott, hogy minden gyerek 1000 forint játékpénzzel pozitív tulajdonságokra licitálhatott. A legtöbb pénzért az önbizalom és az önelfogadás kelt el. Erre van a legnagyobb szüksége a fiataloknak!

A játék után sokat beszélgettünk a pozitív és a negatív visszajelzésekről. Voltak, akik úgy gondolták, hogy fontosabb a rossz tulajdonságoknak hangot adni, mert azokon kell változtatni. Ugyanakkor mindannyian egyetértettek azzal, hogy szükségük lenne több dicséretre.

Senki nem motivált arra, hogy fejlődjön, ha folytonosan a hiányosságaira hívják fel a figyelmét. Sőt, nem is tudja, hogyan fejlődjön, ha nincs tisztában az erősségeivel. Hogyan legyen szorgalmas, aki lusta? Hogyan legyen őszinte, aki hazudozni szokott? A felnőttek dolga megtanítani a gyereknek hogyan legyen türelmes, figyelmes, kitartó vagy akár ápolt. Járni sem úgy tanultunk meg, hogy azt mondták a szüleink: „Ne ess már el! Milyen béna vagy” – hanem fogták a kezünket, és rengeteget gyakoroltak velünk. Minden lépésünket megdicsérték és velünk örültek. A személyiségünk is így fejlődhet. Sok gyakorlással és pozitív megerősítéssel.

Te hogyan tudsz segíteni a gyerekeknek vagy a felnőtteknek abban, hogy meglássák saját valós értékeiket?

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet gondoskodásra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.