Nyugi, lélegezz! De nem mindegy hogyan!

Köszönet a képért: silviarita, Pixabay

Átlagosan percenként 19-szer veszünk levegőt. Ez a felszínes, szapora légzés a stressz válaszra jellemző mintázat. A szervezet számára azt az üzenetet küldi, hogy veszélyben vagyunk.

A felszínes mellkasi légzés (a kevés oxigén beáramlás, és túl sok széndioxid kiáramlás miatt) hideg végtagokat eredményez. Ilyenkor 40-60 százalékkal kevesebb oxigén jut az agyba, ami memória és figyelem zavarral is jár. Sőt, a vállban, a hát felső szakaszán, a nyakban és az állkapocsban feszültség keletkezik, mert túlságosan sokat dolgoznak az itteni izmok. Következménye lehet izomfájdalom, görcs és a fejfájás. Sőt, érzelmi feszültséggel, robbanékonysággal is jár.

Ilyenkor szokták mondani, hogy „nyugi, lélegezz”. De nem mindegy hogyan lélegzel.

Kérj meg valakit, akivel bizalmas kapcsolatban vagy (kolléganődet, férjed), hogy a nap során néhány alkalommal figyelje meg, hányszor veszel levegőt 1 perc alatt. Te ne tudjál arról, hogy éppen Téged figyel. Ez azért jobb, mintha magadnak számolnád, mert amikor elkezdjük figyelni a légzésünket, akkor automatikusan lelassul. Így nem tudjuk meg a saját mintázatunkat.

Percenként 6 légvétel a legegészségesebb nyugalmi mintázat. Hogyan érd el?

Reggel 5 percig maradj még az ágyban. Egyik tenyered tedd a mellkasodra, másikat a hasadra. Öt percig lélegezz puhán, nyugodtan, az alhasadba. A légvételek ne legyenek túl nagyok. Inkább könnyen áramoltasd a levegőt. Az orrodon keresztül lélegezz! Ez a gyakorlat le fogja nyugtatni az elmédet is. Nyugodtan, normál tempóban kezdheted így a napodat.

Pánikbeteg, szorongó, idegeskedő nőknek kifejezetten javaslom a hasi légzés rendszeres gyakorlását. Sőt, illóolajokat is alkalmazhatsz: levendulát, mandarint, keserűnarancs virág olajat.

Írd meg nekünk tapasztalataidat! Hogyan hoz nagyobb nyugalmat az életedbe a hasi légzés rendszeres gyakorlása?

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet gondoskodásra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.