Mit tehetsz, amikor már semmit nem lehet tenni?

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

Nőtársunk dühösen szidta nekem a főnökét, mert nem kap tőle megfelelő elismerést (sem anyagi sem erkölcsi téren). Másik nőtársunk azt a rendszert vádolta, amiben dolgozik. Az értelmetlen szabályok miatt nem tudja rendesen végezni a munkáját. Egy harmadik nő teljesen kiábrándultan beszélt. Ő már meg sem próbál rendesen dolgozni. Nem lehet. És nincs miért.

Természetesen mindig meghallgatom a dühös, tehetetlen, kétségbeesett panaszokat. Gyakran panasz áradatokat. És közben egy kislányt látok magam előtt. Egy kislányt, akit a felnőttek elnyomnak. Akinek nincsenek megfelelő eszközei ahhoz, hogy az érdekeit képviselje. Aki nem tehet mást, mint csendben marad és magában szomorkodik vagy dühöng. Azt a kislányt, aki erőtlen, aki értéktelennek érzi magát.

A „Nem tudok mit tenni.”, „Más tudja csak megoldani, én nem.”, „Másnak kell megoldania!”, „Ki vagyok én, hogy képviseljem az érdekeimet.” mind-mind olyan gondolat, ami benne tart a kislány szerepben. A kiszolgáltatott áldozat szerepében.

Tudod, mi viszi előre a világot? Az, amikor használod az erődet! Igenis, van erőd változtatni a helyzeteden. Mindig lehet valamit tenni. Lehet, hogy a másik nem fog megváltozni. Az is lehet, hogy örök életében hülye és arrogáns marad. Tényleg ezért érezd rosszul és kiszolgáltatva magad?

Te már nem az a kislány vagy, aki tehetetlenül viselte a kemény szavakat, a bántásokat! Bátran legyén kezdeményező! A kezdeményező (idegen szóval: proaktív) nő nem a megtörtént helyzetre reagál. Hanem ő maga teremti meg és irányítja az eseményeket. Bátran tesz azért, hogy jobbá váljon a helyzete. Férfias minőség, tudom. Ugyanakkor nagy szükségünk van rá, hogy meg tudjuk mutatni értékeinket és képviselni tudjuk az érdekeinket.

Gondold végig, hogy milyen erősségekre tettél szert kislány korod óta! Ezek az erősségek segítenek Neked abban, hogy akkor is tegyél magadért, amikor úgy érzi benned a kislány, hogy nem lehet mit tenni.

Neked milyen női erősségeid vannak? Mi tesz bátorrá és kezdeményezővé? Írd meg tapasztalataidat!

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet egy kis gondoskodásra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.