Te is aggódsz a jövő miatt?

Köszönet a képért: Creative Commons, Pixabay

A „de mi lesz, ha” típusú félelmek visszatartanak attól, hogy szabad és kiteljesedett élet élj.

Valójában a félelem az életünket védi. Ugyan úgy, mint a fájdalom. Ha nem fájna, amikor zöldség szeletelés közben belevágsz az ujjadba, akkor akár ki is metszetnél egy nagyobb darabot belőle. Hasonló képpen, ha nem félnél a száguldó autóktól, és bátran átsétálnál az úttesten, akkor ez könnyen az életedbe kerülhetne.

Az ősember még valós veszélyektől félt. Elkerülte a halálos marású kígyókat és pókokat, biztonságba húzódott az éj sötétje elől, ahol vadállatok leselkedtek rá. Ezekre a veszélyekre ma már ’csak’ a fóbiák emlékeztetnek. Mi már nagy biztonságban élünk (tudom, a híradó nem ezt sugallja…) mégis rengeteg veszélyes helyzetbe képzeljük bele magunkat.

A nők aggodalmainak java része a jövővel, a gyermekeik jövőjével, a megélhetéssel, a munkahellyel, az egészségükkel, a párkapcsolatukkal kapcsolatos.

Ősi félelmünk az is, hogy a csoport kirekeszthet. (Az ősembernek élet-halál kérdése volt a csoporthoz tartozás. Egyedül nem tudott volna életben maradni.) Ezért hajlamosak vagyunk komolyan foglalkozni azzal, hogy másoknak mi a véleménye rólunk. Az ősi program szerint nem akarunk kilógni a csoportból. Ezért visszafogjuk fejlődési törekvéseinket, és lekicsinylően bánunk magunkkal.

Ezek a félelmek ma már nem szolgálják az érdekeinket… sőt!! Feleslegesen váltják ki a stressz választ. Míg a tényleges életveszélyben szükségünk van stressz hormonokra, hogy elfuthassunk vagy megküzdhessünk, addig a képzelt veszélyhelyzetekben ezek a hormonok károsítják a szervezetünket.

Ezért ideje fülöncsípni őket. Akárhányszor azon kapod magad, hogy félelemmel és aggodalommal teli belső monológ játszódik a fejedben … állj meg … lélegezz a hasadba, mert a mély hasi légzés megnyugtatja az idegrendszeredet… majd ismételd magadban, vagy hangosan a metta meditációt. Szeretetteli hangon mondogasd magadnak:

Kívánom magamnak, hogy megnyugodjak. Kívánom, hogy biztonságban érezzem magam. Kívánom, hogy rendszeresen megtapasztaljam a segítő erők jelenlétét az életemben. Kívánom, hogy bátran haladjak a kiteljesedésem felé.

Még több ötletet meríthetsz a metta meditációról a két korábbi írásomban ide kattintva és ide kattintva.

Téged mi nyugtat meg, amikor aggodalmaskodsz? Oszd meg velünk a módszereidet!

Tetszett ez az írás? Szívesen értesülnél elsőként a legújabb blogbejegyzésekről és programokról? Akkor iratkozz fel a Budoár hírlevélre! Küldd el minden nő ismerősödnek ezt a bejegyzést, akinek szüksége lehet egy kis bátorításra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.